Het quizverslag van de derde VoetbalCrack:

 

De eerste tafelronde op 50 punten zorgde al meteen voor de nodige afscheiding in het klassement. Die Fohlen, Nijlen United en The Gooners namen de beste start met 47/50. Waldhoff Manheim werd gevonden door The Busby Babes en Dug Out. Dat ex-Barcelonaspeler Eusebio Sacristan tegenwoordig aan de slag is bij Real Sociedad werd gevonden door Frank Fadiga en Tungri. Stevens en Rutten werden hier vaak omgewisseld en door de strenge – doch rechtvaardige – jury in dat geval fout gerekend.


De tipronde met het paninitipblad vormde voor vijf ploegen geen enkel probleem. Gooners, Nijlen, Dug Out, Mercator en Die Fohlen haalden hier het maximum.

 

De dubbele antwoordenronde was dan weer een makkie voor Kwistedadde en Gooners: 30/30 voor beide ploegen.
De inzetronde zorgde voor de eerste QMS van de avond: Sepp Durnberger die in de 3 gewonnen EC1-finales in actie kwam, maar nooit voor zijn nationale ploeg uitkwam, werd door niemand gevonden. Franz Roth was een vaak ingevuld antwoord, maar die heeft 4 caps op zijn naam staan.

 

In de alles-of-niets-ronde bleek dat sommige quizploegen niet vies zijn van een gokje. Kwistedadde en Mercator gingen voor de 9/10 maar geen van de drie Standardmusketiers speelde ooit voor Blackburn noch Casino Bregenz. El Diego kende deze 9 ploegen wel en maakte een flinke sprong in het klassement. Gooners ging voor 7/10 maar Boom speelde twee seizoenen in Eerste Klasse (77/78 en 92/93) en bijgevolg ook een 0/10 voor de latere winnaar. Dat bracht meteen alles terug op een zakdoek bovenaan in het klassement. Een eervolle vermelding nog voor OSM Spielreich dat de 8 niet-Spanjaarden kende die voor Real én Barca uitkwamen.


De piramideronde bleek voor Mercator en Dug Out niet zo moeilijk te zijn. In deze ronde maakten vooral de mannen die zowel speler als trainer van de Rode Duivels waren het verschil.

 

De alfabetraketronde (denk even terug aan dat waanzinnige tempo!) zorgde evenmin voor grote verschillen. De tweede QMS van de avond was een feit: Ernest Egri-Erbstein, de grondlegger van ‘Il grande Torino’ werd door geen enkele quizploeg gevonden.


De laatste ronde voor het indelen van PO I en PO II liet ook toe om nog veel punten goed te maken of te verliezen. Fout antwoorden betekende immers 0/3. Zinedine Zidane speelde in zijn carrière trouwens met 5 Nederlanders samen: Adick Koot heb ik schromelijk over het hoofd gezien. (Bedankt Barca om me hier subtiel op te wijzen!). De antwoorden en uitslagen van deze ronde bewijzen trouwens nog maar eens wat een kennerspubliek aan deze derde VoetbalCrack deelnam. Iedere vraag is door minstens drie quizploegen volledig foutloos opgelost!

 

Zes ploegen stoomden door PO II en haalden meer dan 50/60. Los Madrilistas 58/60, Diego’s Blue Army 57/60 en The Busby Babes en Roccastrada 55/60. Op de voet gevolgd door Coppens kon niet koppen met 54/60 en Sinibaldi 50/60. Ondanks de panini van Maxwell (de Braziliaanse linksachter) kon enkel Los Madrilistas deze oplossen als PO II-ploeg.

 

De gemengde antwoordenronde voor de PO I-ploegen zorgde voor heel wat verschillen: 9/20 tot 16/20. PO-I solo’s waren er voor Dieter Hoeness (Mercator), Emerson (Nijlen United). De tafelronde zorgde niet voor opzienbarende resultaten.

 

De laatste paninironde scoorden vooral Gooners en Barca zeer goed met 15/20. Jean-Pierre Adams werd enkel gevonden door Gooners. Ericsson enkel door Dug Out. De Braziliaan Müller was de derde QMS van de avond.

 

Drie VoetbalCracks, drie verschillende winnaars! Wint Nijlen United volgend jaar eindelijk de VoetbalCrack na heel wat ereplaatsen ... of halen ex-winnaars Football Factory, Kwistedadde of The Gooners opnieuw uit? Of kroont een andere quizploeg zich tot de vierde VoetbalCrack?

 

Een vierde editie zal sowieso een ronde minder bevatten waardoor het helse tempo hopelijk wat wordt getemperd.

 

Een welgemeende dank-u-wel aan ALLE deelnemers!