NII LAMPTEY – DE VLOEK VAN PELE 

 

In juni 1989 wordt de jonge Ghanese voetballer Nii Lamptey vanuit het niets gebombardeerd tot ‘de nieuwe Pelé’, door niemand minder dan de grote Pelé zelf. De jonge Lamptey heeft op dat moment geen enkel idee over de impact die de woorden van deze voetbalgrootheid op zijn verdere (voetbal)leven zal hebben. Lamptey heeft zelfs nog nooit van Pelé gehoord op dat moment. 

De Braziliaanse voetbalgrootheid was niet de enige die het grote potentieel van het Ghanese wonderkind (h)erkende. Anderlechtscout Jean Dockx is na enkele baltoetsen helemaal overtuigd van de jonge Ghanese creatieveling. Grote baas Michel Verschueren geeft zijn zegen, maar kan zelf niet naar Afrika vliegen. Andere tijden, grote clubs zijn nog familiebedrijven die op enkelingen drijven.

Afrikaanse sterspeler

Afrikaans sterspeler Stephen Keshi wordt ingeschakeld en Lamptey wordt met een vals paspoort België binnengevlogen. Het verhaal start met een valse noot en het zou eigenlijk nooit meer goed komen; het wagonnetje van Lamptey zou zelden op een recht spoor blijken te rijden. Louche makelaars, vervalste paspoorten, agressieve familieleden, een ontrouwe vrouw (Lamptey blijkt niet de biologische vader te zijn van zijn drie (!) kinderen), … Het tekent het hobbelige parcours dat Lamptey zowat de hele wereld laat zien: van Asante Kotoko tot Venetië.

Knaldebuut

Op jonge leeftijd debuteert Nii Odartey Lamptey met een knal bij Anderlecht. Hij scoort bij een van zijn eerste professionele balcontacten. Met zijn mentaliteit, instelling en talent is weinig mis.

Na Anderlecht kent Nii een goed seizoen bij PSV waar de man die hem bij Anderlecht liet debuteren hem kwam halen, maar daarna glijdt zijn carrière langzaam af en wordt duidelijk dat hij Pelé nooit zal evenaren. Een moeilijke jeugd, nauwelijks scholing, blessures, een foute spelersmakelaar en een ietwat naïeve instelling zorgen ervoor dat hij niet de carrière krijgt die in de sterren stond geschreven. Maar ook het verlies van twee van zijn kinderen en een fout huwelijk dragen bij aan zijn persoonlijke drama.

Joris Kaper reisde naar Ghana en besloot om het verhaal van Nii Lamptey een podium te geven. Nii Lamptey – De vloek van Pelé is zonder meer het ultieme voetbalboek voor iedere voetbalfan die het indrukwekkende verhaal van deze Ghanese legende en zijn problematiek wil begrijpen!

Het voorwoord is geschreven door oud-trainer Aad de Mos (en oud-manager van Anderlecht, Michel Verschueren.

Een paniniquiz over de ploegmaten waar Lamptey zoal mee samenspeelde tijdens zijn voetbalavonturen vind je hier.

 

 

Auteur                                        Joris Kaper

Uitgever                                   Edicola Publishing BV 

Taal                                              Nederlands

ISBN                                            9789492920720

Verschijningsdatum        4/1/2019

 Aantal pagina's                  224