DE GANTOISE – 101 sterke verhalen over de Buffalo’s (Raoul De Groote)

 

Van het eerste veldje in de stad via het Ottenstadion naar de Ghelamco Arena - in 101 verhalen, interviews en statistieken belicht Raoul De Groote de geschiedenis van de Gantoise, zoals AA Gent tot halverwege 1972 officieel werd genoemd.

 

Waarom was Jemappesstraat 5 een belangrijk adres voor de club? Wie trok zijn teennagels uit om beter op doel te kunnen trappen? Welke speler was de inspiratiebron voor een film? Hoe waren Ivan De Witte en Michel Louwagie zelf als voetballer? Welk bijzonder verhaal hebben de supporters te vertellen?

 

Anekdotes

 

Dit boek is een verzameling onderhoudende en verrassende anekdotes uit de geschiedenis van AA Gent. Supporters zullen genieten, glimlachen en af en toe verbaasd opkijken, terwijl buitenstaanders kunnen kennismaken met het blauwwitte clubgevoel. Soms zijn de verhalen grappig, soms tragisch, maar onberoerd zullen ze niemand laten. Hieronder volgt een klein fragmentje uit het boek over Frédéric Herpoel.

 

De man van Mons

 

Frédéric Herpoel stond tien seizoenen en 327 competitiewedstrijden in het doel bij AA Gent. Maar hij scoorde ook.

 

Dé actie van Frédéric Herpoel bij AA Gent was een doelpunt. Geen doelpunt dat hij als doelman verhinderde, maar een doelpunt dat hij maakte.

 

Anderlecht, de club waar hij tussen 1988 en 1997 vijf jaar  in de jeugd speelde en vijf jaar bij de A-kern zat, had met Geert De Vlieger en Filip De Wilde goede doelmannen genoeg en geloofde niet meer in een kans voor hem in het eerste elftal. Johan Boskamp die van Anderlecht naar AA Gent was vertrokken, kende zijn kwaliteiten en haalde hem na ruim tien jaar bij Anderlecht naar zijn nieuwe ploeg.

 

Op 1 november 1997 stond hij voor het eerst tegen zijn oude club in het doel. De 1-2 voorsprong waarmee Gent de wedstrijd op Anderlecht leek te zullen afsluiten, veranderde door zijn mistasten op een schot van Didier Dheedene in de allerlaatste minuut in een gelijkspel.

 

Heel anders werd het toen Anderlecht in de terugronde in het Ottenstadion op bezoek kwam. Het was zaterdag 21 maart 1998 en AA Gent stond thuis 0-1 achter toen Herpoel van Georges Leekens de zegen kreeg om in de laatste minuten mee naar voren te gaan. Waarna hij met een kopbal die via Walter Baseggio in het doel verdween, zijn vroegere fout goedmaakte en een moment van extase beleefde.

De echte kenners van AA Gent kunnen zich uitleven in deze paniniquiz.

 

Auteur: Raoul De Groote

 

ISBN : 9789401455572

 

Publicatiedatum : 27/11/2018

 

Pagina's : 304

 

Uitgever:  Lannoo

 

Prijs: 34.99€