MAGIE VAN HET SPEL

 

Mesüt Özil de wereldkampioen die geboren en getogen is in Duitsland presenteert zijn biografie. Hoewel Özil een boegbeeld is van integratie en een voorbeeld voor vele jonge Duitse voetballers heeft de Duitse Turk (of is het nu Turkse Duitser?) het in zijn voetbalcarrière nooit gemakkelijk gehad.

Turkse voetballiefhebbers vinden de spelmaker van Arsenal en het Duitse elftal nu nog steeds ein Deutsch Türke. Özil, die Turkse roots heeft, verbaast zich daarover, zeker omdat hij al ruim tachtig keer het tenue van die Mannschaft om de schouders heeft getrokken.

Volkslied

Özil zingt tijdens het volkslied van Duitsland niet mee, maar dat heeft niks met vermeende gevoelens voor Turkije te maken. “Als ik tijdens het volkslied niet meezing is dat omdat ik me concentreer op de wedstrijd”, verklaart Özil. “En ik bid voor gezondheid en geluk tijdens het volkslied van Duitsland.”

Zaakwaarnemer

Zijn autobiografie is verrassend openhartig: zo legt hij in zijn biografie uit hoe de breuk tussen hem en zijn vader is ontstaan. Mustafa Özil was eerder de zaakwaarnemer van zijn zoon, maar dat liep op een sisser af. In oktober 2013 kwam het immers tot een breuk, mede door de onderhandelingen met Real Madrid van een paar maanden eerder. "Mijn vader kende die druk van de onderhandelingen niet. Maar het is normaal dat twee partijen aan het begin verschillende standpunten hebben", vertelt Özil in ‘Die Magie des Spiels’.

Successen komen uiteraard aan bod, maar ook teleurstellingen in zijn jeugd en carrière. Rode draad is zijn optimisme en doorzettingsvermogen. Vlot geschreven en boeiende biografie die de lijn van de loopbaan van Özil volgt.

Huilebalk

De Duitse spelmaker van Arsenal blikt in het leeswerk terug op zijn relatie met José Mourinho, die zijn trainer was bij Real Madrid. De Portugese coach noemde hem ooit een 'lafaard'.

Zowel Özil als Mourinho was van de zomer van 2010 tot de zomer van 2013 werkzaam in het Estadio Santiago Bernabéu. De Duitser en Portugees wonnen samen de competitie en de beker, maar niet altijd ging het even lekker tussen de twee. 

Volgens Özil zei Mourinho het volgende tegen hem. "Je denkt dat prachtige passes genoeg zijn en denkt dat je zo goed bent dat vijftig procent genoeg is." Özil gaat verder met omschrijven. "Hij is even stil en staart naar mij met zijn donkerbruine ogen. Ik staar terug. We lijken wel twee boksers die met hun staredown bezig zijn voor de eerste ronde. Hij toont geen emotie en wacht tot ik wat zeg. Hoe erg ik hem op dat moment haat. Maar de waarheid is dat ik van hem hou", schrijft Özil. Toen de Duitser zijn shirt op de grond gooide, ging de tirade van Mourinho verder. "Oh, geef je het nu op? Je bent zo'n lafaard. Wat wil je nou? Onder de lekkere, warme douche kruipen? Shampoo in je haar? Alleen zijn? Of wil je de andere spelers, de fans en mij laten zien wat je allemaal kan doen?", zo eindigt het fragment.

Auteur: Mesut Ozil, Kai Psotta
ISBN : 97894016079995
Publicatiedatum : november 2017
Pagina's : 368
Uitgever :  Xander Uitgevers
Prijs: 20€ 

Özil startte zijn carrière bij Schalke 04. Voor de liefhebbers een paniniquiz over deze voetbalclub