Wielermonumenten: het verhaal van de vijf grootste wielerklassiekers

 

Maart is aangebroken, de wielerevenementen van wereldklasse loeren om de hoek. Traditioneel kijken wielerliefhebbers reikhalzend uit naar Milan-San Remo, de eerste écht grote afspraak van het wielerseizoen. Het wielerpeloton heeft de benen onder een blakende zon los gefietst in  de Tour Down Under en de Ronde van Dubai. De flandriens stomen zich klaar voor de koersen van bij ons. De klassiekers die vaak in heroïsche – zeg maar apocalyptische – omstandigheden dienen afgewerkt te worden, wedstrijden waarin helden worden gecreëerd.

Van Avermaet nam afgelopen weekend de maat van een goede Vanmarcke en - een met de krachten woekerende - Sagan in de Omloop het Nieuwsblad. De Slovaak zette daags nadien met speels gemak de puntjes op de i tijdens Kuurne-Brussel-Kuurne. Dat belooft voor de Poggio! Twee mooie voorjaarskoersen hebben we ondertussen gezien, dat wel, maar de winnaars zouden deze twee voorjaarskoersen maar wat graag omruilen voor een overwinning in één van de echt grote klassiekers.

 

Merckx, Van Looy en De Vlaeminck

Milaan – San-Remo, de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik, de Ronde van Lombardije. Vijf wielerwedstrijden die ontstonden eind negentiende, begin twintigste eeuw. Uitgegroeid tot evenementen van wereldklasse die iedere renner maar wat graag aan zijn erelijst wil toevoegen. Slechts drie renners – Vlamingen uiteraard – wonnen ze allemaal: Eddy Merckx, Rik Van Looy en Roger De Vlaeminck.

 

Het zijn mannen als Gilbert, Boonen, Cancellara, Moses, Bartali, Coppi, … die deze klassiekers tot monumenten in de sportgeschiedenis hebben gemaakt. Goed een eeuw na het ontstaan van deze vijf wielermonumenten achtte Phillippe Vandenbergh de tijd rijp om het sportieve en historische rapport ervan te maken. Als sportjournalist van La Libre Belgique volgde hij meer dan een kwarteeuw de grote wielerklassiekers op de voet. Hij heeft een passie voor klassementen, omdat hij vindt dat de overwinning van een 52ste Ronde van Vlaanderen evenveel waard is als de 100ste.

Facts and figures

Dit boek is een prachtig verzamelwerk, waar zelfs Michel Wuyts en José De Cauwer nog uit kunnen leren.  De auteur heeft werk gemaakt van een overzicht van alle klassementen van 1892 tot nu. Maar het boek biedt zoveel meer dan een opsomming van deze klassementen: informatie in woord én beeld vergezeld van leuke verhalen en sappige anekdotes. Alleen al de prachtige foto’s maken het de moeite waard om ‘Wielermonumenten: het verhaal van de vijf grootste wielerklassiekers’ aan te schaffen.

 

Wielermonumenten: het verhaal van de vijf grootste wielerklassiekers
Philippe Vandenbergh
Uitgeverij Davidsfonds
ISBN: 9789059087996
45€
272 pagina’s
Verschenen eind 2016