FOOTBALL LEAKS – De smerige deals in het betaald voetbal – Rafael Buschmann & Michael Wulzinger

 

Gisteren mocht Real Madrid alweer een beker bijschuiven in de ondertussen al jaren uitpuilende prijzenkast. Uitbundige feestvierders in het wit, met daarop duidelijk zichtbaar zowel het embleem van Real Madrid als dat van het kledingmerk Adidas. De Duitse gigant vereenzelvigt zich maar wat graag met de Spaanse prijzenpakker. 1.000.000.000€! Dat is het bedrag dat het sportmerk met de drie strepen over heeft voor de totale exclusiviteit bij Real Madrid.

 

Paradepaardjes

Nike pronkt maar wat graag met Cristiano Ronaldo, Adidas doet hetzelfde met haar Argentijns raspaardje. In de strijd om de clubs en spelers met de grootste uitstraling en impact op het mondiale voetbalgebeuren wordt er zwierig met absurd hoge bedragen gegoocheld. Wie hierover meer wil weten, blijft op zijn honger zitten. De vertrouwelijke clausules en bijhorende bedragen in die contracten begeven zich in onwerkelijke dimensies. Waar eindigt de economische werkelijkheid? Waar begint de waanzin? Welke bedragen rijven (top)spelers, (top)clubs en makelaars nu daadwerkelijk binnen?

 

Football Leaks

Football Leaks, een reeks van onderzoekers en klokkenluiders, bemachtigden een hele resem inside informatie en geheime documenten. In het boek ‘De smerige deals in het betaald voetbal’ nemen zij het TPO-systeem onder de loep, pluizen zij de contracten uit van menig topspeler en toptrainer. Interessante lectuur voor het spelletje dat U en ik bezighoudt.

 

Zinedine Zidane

Toegegeven, Zidane doet het veel beter dan iedereen verwachtte toen hij na Ancelotti werd aangesteld als de nieuwe trainer van Real Madrid. Football Leaks wist de hand te leggen op het zeven bladzijden tellende contract en besteedt er een heel hoofdstuk aan dat als titel draagt ‘de smerige zaakjes in het profvoetbal’.

Champions Leaguewinnaar

Het contract houdt een overeenkomst in van tweeënhalf jaar. Tot eind juni 2016 kreeg Zidane drie miljoen €. Voor de daaropvolgende twee volledige seizoenen wist Zinedine zich verzekerd van een kleine zes miljoen €. Uit het contract kunnen we verder nog afleiden dat de Koninklijke verkikkerd is op Champions Leaguewinst. Voor elke eindzege op het bal der kampioenen mag Zidane anderhalf miljoen € bijschrijven op zijn bankrekening. Hij liet er ook de volgende interessante clausule in opnemen: als Real eind mei de finale van de Champions League 2016 zou winnen, dan zouden zijn jaarsalarissen voor de daaropvolgende twee seizoenen (tot eind juni 2018 dus) verdubbelen. Die kleine zes miljoen € per jaar (bruto weliswaar), zouden dan plotsklaps twaalf miljoen € per jaar worden. Toen Ronaldo de beslissende penalty omzette, stond er voor Zidane dus ruim dertien miljoen € op het spel.

Auteur: Rafael Buschmann & Michael Wulzinger

Datum van uitgave: 12/5/2017

Pagina's: 320

Afwerking: paperback

EAN: 9789000357079

Uitgeverij: Unieboek Het Spectrum

Verkoopprijs: € 19.99

 

Paniniquiz: 20 panini's van spelers die eventjes de duurste voetballer ter wereld geweest zijn.