Vuile zwarte

 

Eens in de zoveel tijd komt het onderwerp racisme ter sprake. Soms is er een incident, denk maar aan het ludieke (?) Fukushima of de banaan op het veld tijdens Feyenoord – AS Roma. Met het boek ‘Vuile Zwarte’ leggen onderzoeksjournalist Frank Van Laeken en ex-prof Paul Beloy de vinger op de stilaan toch wel erg etterende wonde.

 

Tegenwoordig is Paul Beloy vooral bekend als vader van tv-gezicht Tatyana Beloy, Yannick 'Dj Makasi' Beloy en Sarah Beloy, trainingsmanager bij Lancôme. De voetbalkenners herinneren zich ongetwijfeld zijn passages bij onder meer KV Mechelen, Lierse en vooral Beerschot. In het seizoen ’86-’87 speelde hij ook even over de landsgrenzen bij RKC Waalwijk. Hij maakte zichzelf daar onsterfelijk door op het traditionele kerstfeestje als zwarte Sinterklaas aan te treden, vergezeld door enkele witte pieten.

 

Giba

 

België heeft een link met Afrikaanse spelers – Mokuna en Bonga Bonga waren de eersten – door haar koloniaal verleden. Toch was er in het begin niet echt sprake van racisme. Beloy, die heel goed geplaatst is om te spreken over racisme vindt dat hij en die andere donkergetinte voetballer – de Braziliaan Giba van Waregem – toen eerder curiosa waren dan mikpunten van racisme. Toch kreeg hij tijdens zijn carrière heel wat scheldwoorden te verduren, ook de obligate banaan was nooit ver weg.

 

Kerktoren

 

Wie de carrière van Frank Van Laeken – en onrechtstreeks dus ook deze website - een beetje volgt, weet dat hij zelden over één nacht ijs gaat. Het duo komt zeer beslagen ten ijs en kijkt verder dan de Kompany’s en Lukaku’s van deze wereld.

Ondanks het succes van onze multiculturele Rode Duivels - waarin het niet uitmaakt of de bleke De Bruyne dan wel de donkere Lukaku scoort - blijkt dat een op de vier Vlamingen het niet erg vindt als er racistische spreekkoren worden gezongen in het stadion. "Veel mensen staan er niet meer bij stil wat ze roepen", zegt Van Laeken.

 

"Het gebeurt vooral in het voetbal, omdat de emoties er hoger oplaaien dan bij andere sporten", denkt Beloy. "Er zijn ook veel meer mensen bij betrokken. Je gaat op in het geheel en achteraf zal niemand meer weten dat jij het was die dat riep."

"Er is ook een drankcultuur in het voetbal, zowel voor als tijdens de match", voegt Van Laeken er nog aan toe. "In voetbalstadions vallen de remmingen vaak weg en ga je dingen roepen die je in het normale leven nooit zou roepen."

 

De auteurs blijven echter niet bij de bekende voorbeelden hangen, maar zetten hun speurtocht ook verder naar de krochten van het provinciale (jeugd)voetbal waar de woorden en affiches van Kompany nog maar weinig indruk maken op tegenstanders en toeschouwers.

 

De oplossing volgens de auteurs? Een heel elftal aan ambitieuze voorstellen.

 

Vuile Zwarte

Paul Beloy & Frank van Laeken

Uitgeverij Houtekiet

ISBN 9789089245281

19.99€

225 pagina’s

Publicatiedatum: 20/11/2016