SHOT - de shockerende geschiedenis van voetbaldoping

 

‘Doping is in het voetbal altijd al aan de orde geweest’ stelt de auteur van Shot – De shockerende waarheid over voetbaldoping in de inleiding van zijn 384-pagina’s tellende turf over het georganiseerde dopingcircuit in de voetbalwereld. Thomas Kistner is redacteur bij de gerenommeerde krant Suddeutsche Zeitung en onderzoekt al ruim twintig jaar de criminele activiteiten bij het miljardenbedrijf FIFA. Hij is voor zijn werk als onderzoeksjournalist met verschillende prijzen bekroond. Zijn vorig boek 'FIFA MAFFIA' is een internationale bestseller en ook Shot – De shockerende waarheid over voetbaldoping lijkt die weg in te slaan.

 

Kistner begint zijn verhaal met het Wonder van Bern waar de West-Duitsers de onverslaanbaar gewaande Hongaren toch op de knieën krijgen nadat ze enkele dagen ervoor met 8-3 - en het schaamrood op de kaken - afdropen. Dat zou volgens de auteur écht niet enkel aan de nieuwe schoenen – met noppen - van Adi Dassler gelegen hebben. Het is slechts één van de vele opzienbarende prestaties die door Kistner vakkundig én objectief geanalyseerd wordt. Op zijn minst verdacht is het dat de poetsploeg van het Wankdorfstadion de dag na de finale in de West-Duitse kleedkamer herbruikbare spuitjes terugvonden. Enkele leden van de West-Duitse selectie kregen nadien geelzucht. De link in snel gelegd.

 

Ook de Woestijnvossen presteerden uitzonderlijk goed tussen 1982 en 1990. Eigenaardig genoeg zijn van deze selectie heel wat mannen achteraf vader geworden van (mentaal en/of fysiek) gehandicapte kinderen. Daar zou wel eens een link met doping kunnen zijn, stelt de auteur.

 

Nandrolon

 

Kistner gaat geen enkele verbluffende prestatie uit de weg en komt zo ook uit bij de ‘nandrolon-Nederlanders’ in de jaren ’90. Frank De Boer verklaarde toen dat de babyzalf die hij op de billetjes van Romy smeerde de oorzaak waren van de verhoogde nandrolonwaarden in zijn urine. Tandpasta – of vervuilde voedingssupplementen - kon het evenwel ook wel zijn volgens de huidige trainer van Ajax. Toevallig – of niet? – is dat ook andere Nederlanders uit de nationale selectie positief testen op nandrolon. Denk maar aan krachtpatsers Stam en Davids.

 

De nandrolon-affaire uit 2001 krijgt veel aandacht, ook omdat Pep Guardiola er tot over zijn oren in zat. De huidige trainer van Bayern München – een dopingbastion volgens de auteur -  testte als speler van Brescia twee keer positief en zou er ook niet vies van zijn om zijn spelers te laten doperen. Net als De Boer en al die anderen koos Guardiola voor de tegenaanval. Met de woorden 'Ik ben Pep Guardiola! Ik heb nooit nandrolon genomen!' opende hij in 2002 een persconferentie. Ontkennen loonde:  Guardiola werd niet als dader afgeschilderd, maar als slachtoffer. Het feit dat wonderdokter Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt en Pep Guardiola tegenwoordig moeilijk met elkaar door één deur kunnen, heeft ook te maken met het verschil in visie over – u raadt het al – doping!

 

Operación Puerto

 

Men dacht lang dat doping in het voetbal geen rol van betekenis speelde. Doping exclusief is voor mannen op fietsen of - Russische - atleten. Kistner helpt ons uit die droom. Zo heeft hij het uitvoerig over Operación Puerto - zaak-Fuentes - en verklaart hij hoe het komt dat onder de 200 atleten enkel de 47 wielrenners met naam worden genoemd en de grote namen uit  het Spaanse voetbal gespaard blijven. De Spaanse koning zit er zelfs voor iets tussen!

 

Zelfs bij de meest opzienbarende prestaties mag niet van bedrog worden uitgegaan. 'Maar we mogen ons wel verbazen over zaken die hoogst ongebruikelijk zijn. Het memorabele herstel van Arjen Robben op het WK van 2010 bijvoorbeeld. Hij speelde dat WK voortreffelijk maar bleef nadien wel een half jaar aan de kant. Ook hier komt wonderdokter Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt weer om de hoek kijken.

 

Dromen zijn bedrog

 

Vanwege de vele voorbeelden uit alle hoeken van de wereld is de boodschap van Kistner ('Natuurlijk wordt doping in de voetbalwereld gebruikt') overtuigend. Daar staat tegenover dat bewijs vaak ontbreekt. Hard bewijs welteverstaan, bijvoorbeeld in de vorm van positieve tests. De oorzaak: er is 'het voetbal' veel aan gelegen een muur van stilzwijgen op te trekken. Onthullingen bedreigen immers het systeem van een miljardenbedrijf.

 

Kistner gelooft niets of niemand meer, wetenschappelijk bewijs of niet. 'Als iets te mooi is om waar te zijn, is het dat meestal ook' is zijn eindconclusie.

 

Auteur: Thomas Kistner

Uitgeverij: Xander Sport 

Paperback 

ISBN: 9789401604772 

Prijs: 19.95€ 

Pagina’s: 384

Publicatiedatum: 10/2015