Mijn zoon, Ajacied – twee seizoen binnen de beroemde Ajax-opleiding – Hajo De Boer

 Hajo de Boer is zijn hele leven al Ajax-supporter. Zijn verhouding met de club verandert op het moment dat zijn zoontje Felix wordt uitgenodigd om keeper te worden van Ajax F1. De Boer komt terecht in de coulissen van zijn lievelingsclub en verbaast zich in een humorvol relaas over de club, over de voetbalwereld, over zijn zoontje maar bovenal over zichzelf.

 Europese topclub

 Hajo is een geboren Amsterdammer, dus was Ajax vanzelfsprekend zijn club. Als kind kon Hajo aardig overweg met een bal, maar een toptalent was hij zelf zéker niet. Zijn voetballiefde gaf hij wel door aan zijn beide zoons. En plots, heel onverwacht, was er dat telefoontje.  Felix, zijn jongste zoon, was gescout voor de befaamde jeugdopleiding van Ajax. Hajo zag zijn zoon al schitteren bij de eerste ploeg van Ajax, een transfer naar een Europese topclub zou een kwestie van tijd zijn. Zoonlief stond nog nét niet te zwaaien met de Wereldbeker. Felix was toen acht jaar ...

 Over zijn twee seizoenen als Ajaxvoetbalvader schreef Hajo de Boer dus zijn ervaringen neer in ‘Mijn zoon, Ajacied.’ Hij schaamt zich over zijn eigen obsessieve bijna idiote gedrag, zowel langs de lijn als daarbuiten. Daarnaast onthult hij een beetje van het geheim van de jeugdopleiding, die zoveel grote spelers voortbracht. De opleiding waarover al jaren wordt geruzied zonder echt resultaat te boeken. Geen kwaad woord echter over Ajax van Hajo de Boer.

Dromen

Overstapjes en beslissende doelpunten komen vaak voor in de dromen van menig vader. Je zoon is immers natuurlijk altijd dé spits. Felix is echter keeper. Een keeper zit in een moeilijke positie. Het grootste gedeelte van de tijd staat hij te kijken naar zijn eigen team, en komt de bal zijn kant eindelijk op dan kan elk foutje fataal zijn, zeker bij Ajax waar een keeper sowieso al best weinig te doen heeft.

Hajo geeft toe dat hij tamelijk opgefokt langs de lijn stond en soms zelfs druk op zijn borst voelde na een partijtje van zijn pupil op zaterdagochtend.  Maar hij beklemtoont duidelijk in zijn boek dat hij niet de enige ouder met overspannen verwachtingen was.

Twee jaar hoorde Hajo de Boer bij de Ajaxfamilie. Een club met haar eigen codes, rituelen en wetten. Bij Ajax kunnen ze met infographics en staafdiagrammen precies laten zien hoeveel door hen opgeleide spelers bij de internationale topclubs terechtkomen. Na Barcelona en Partizan Belgrado zijn zij de hofleverancier van spelers in de Europese competitie. „Ze zijn succesvol. Maar waarom ze zo succesvol zijn, dat weten ze niet zo goed.” Ja, voor elk achtjarige jongetje is er een ‘Persoonlijk Succes Plan’, er is mentale begeleiding, en aanvullend huiswerk om te werken aan de zwakke punten. „Het boek Outliers van Malcolm Gladwell is de leidraad. Wie waar dan ook succesvol in wil zijn, moet tenminste 10.000 uur investeren.” Met wetenschappelijk onderzoek wordt geprobeerd een prognose te maken van toekomstige geschiktheid. Van jonge keepers wordt een handscan gemaakt om te zien hoe lang ze worden, 1.85 meter is de ondergrens. Na twee seizoenen werd Felix weggestuurd bij Ajax. Hij zou niet langer worden dan 1.82 meter én twee andere keepers waren net iets beter.  Felix vond het niet erg, wat de papa ervan vond kan je zelf lezen.

 Auteur: Hajo De Boer

Uitgeverij: Voetbal Inside (Overamstel Uitgevers)

ISBN: 9789048834037 (paperback)

 Prijs: 19.99 €

 Pagina’s: 262

 Publicatiedatum: 08/2016