Het ultieme EK-quizboek – 1001 vragen over het Europees Kampioenschap voetbal

 

Voor de meesten onder ons is voetbal een passie. Het voetbalquizzen in Vlaanderen is aan een steile opmars bezig. De liefhebbers kunnen iedere week hun hartje ophalen in een of andere Vlaamsche – naar bitterballenruikende - parochiezaal. Tal van zelfverklaarde voetbalkenners zoeken gelijkgestemden en verenigen zich in voetbalquizteams met als (enig?) doel om op het einde van de avond het hoogste schavotje in te palmen en zo onder luid applaus van de andere voetbalkenners hun prijs in ontvangst te nemen.

Het succes van deze voetbalquizzen is makkelijk te verklaren.  Je kan er immers uitpakken met je voetbalkennis - het obligate pintje en bijhorende portie bitterballen bij de hand -  én tegelijkertijd je reeds fenomenale kennis over bizarre weetjes en panini’s uit lang vervlogen tijden verder uitbreiden.

1001 vragen

Ook ex-profvoetballer en huidig voetbalcommentator en -analist Wesley Sonck is gebeten door de quizmicrobe. Met het nakende EK heeft hij - diep - in zijn geheugen gegraven en heeft hij zich enkele dagen opgesloten in het grote voetbalarchief van het EK. Hij diept voor ons tal van leuke wetenswaardigheden op en giet deze in 1001 quizvragen. Alle deelnemende landen van het EK 2016 komen aan bod. Van het Albanië van Gianni De Biasi tot het Zweden van Erik Hamren. Van het EK 1960 tot dat van nu met speciale aandacht voor de Belgische nationale ploeg.

In zijn zoektocht naar moeilijke - en ook heel wat makkelijke - voetbalquizvragen is de voormalige goalgetter geraakt tot het magische getal van 1001 vragen. Uiteraard zitten er ook wat mindere originele en soms zelfs ronduit belachelijke vragen tussen dit indrukwekkend aantal.

bloemlezing

Veroordeel het boek echter niet te snel, want heel wat interessanter zijn de merkwaardige gebeurtenissen, leuke weetjes en de verrassende statistieken die Sonck voor ons opdiept en dat maakt het boek wèl de moeite waard. Deze zeven voorbeeldvragen zijn rechtstreeks ontsproten aan het brein van de voormalige topschutter:

1. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie was er van januari tot juni 1992 een gemeenschappelijk voetbalelftal van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS). Dat team kwalificeerde zich voor het EK 1992, waarbij er 15 Russen zaten in de selectie van 20 spelers. Welke waren de andere 'nationaliteiten' en welke spelers waren dat?

2. Er werd wel eens mee gelachen: wij, Belgen, hadden parttime bondscoaches. Zo verkocht Guy Thijs steenkool en had Wilfried Van Moer een tijdlang een café, maar ook Paul Van Himst had nog een bijverdienste. Hij was zaakvoerder van Brésor, waar nu zijn zoon en dochter de leiding hebben. Welke activiteit oefent de firma Brésor uit?

3. Duitsland speelde tussen 1972 en 1980 drie finales op rij. Eén man was bij alle drie de finales aanwezig, een middenvelder van Borussia Mönchengladbach , waar hij nu ook vice-voorzitter is. Wie pakte drie EK's op rij een medaille en is tot en met het EK 2012 ook de enige die drie finales speelde?

4. Welke twee Rode Duivels pakten rood op 9 oktober 2004, in de wedstrijd tegen Spanje die geboekstaafd staat als ‘de Schande van Gijon’?

5. Welke Deense keeper heeft het trieste record in handen van meeste doelpunten tegen op EK-eindrondes, namelijk twintig?

6. Srecko Katanec was in 2000 tijdens de wedstrijd tegen Joegoslavië de jongste coach ooit op een EK-einronde met zijn 36 jaar en 333 dagen. Welk debuterend land had hij toen onder zijn hoede?

7. Welke Franse verdediger - met toepasselijke naam - zette in 1984 in de wedstrijd tegen Spanje een unieke prestatie neer? Hij is nog steeds de enige recordhouder.

Het ultieme EK-Quizboek bevat niet minder dan 1001 vragen, voor zowel beginnende als doorwinterde quizzers, voor jong en oud, voor een gezellig quizavondje onder vrienden of om gewoon thuis je EK-kennis bij te spijkeren.

Auteur: Wesley Sonck

Uitgeverij: Horizon

ISBN: 9789492159762 (paperback)

ISBN 9789492159779 (E-book)

Prijs: 17.50€ - 9.99€

Pagina’s: 255

Publicatiedatum: 05/2015