Geef mij maar de beker – Carlo Ancelotti

 

Carlo Ancelotti, Carletto voor de vrienden, behoeft geen uitgebreide introductie. Iedereen die het voetbal een beetje volgt, kent ongetwijfeld de Italiaanse succescoach. In Geef mij maar de beker vertelt het meest sympathieke voetbalicoon uit Italië voor het eerst openhartig en humoristisch over zijn jeugd, zijn tijd als professioneel voetballer en intriges binnen en buiten het veld.

 

Mentor Sacchi

 

Carlo Ancelotti (1959) begon zijn carrière in 1974 bij Parma. In de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw maakte hij furore als – vrij trage – middenvelder van de Italiaanse topclubs AS Roma en AC Milan. Hij was een onmisbare pion in het grote AC Milan van Arrigo Sacchi dat twee keer op rij de EC1 veroverde. Met de Squadra Azzura behaalde hij brons op het WK’90. Met twee landstitels op zak speelde hij zijn laatste wedstrijd als speler voor grote AC Milan in 1992 alvorens zijn plaats definitief af te staan aan Demetrio Albertini.

 

Meteen na het beëindigen van zijn spelerscarrière in 1992 mocht Ancelotti aan de slag als assistent-bondscoach van het Italiaanse elftal. In die functie mocht hij onder de hoede van zijn mentor Arrigo Sacchi mee naar het WK in de USA. De Azzurri bereikten de finale, maar verloren daarin na strafschoppen – remember Baggio, maar evengoed Baresi en Massaro - van Brazilië. Tijdens het toernooi kozen Sacchi en Ancelotti doorgaans voor de 4-4-2-formatie waarmee ze bij Milan eind jaren 80 grote successen hadden geboekt.

 

Wankelende banken

 

In 1995 verliet Ancelotti de nationale ploeg en ging hij voor het eerst aan de slag als hoofdcoach. Hij kreeg Reggiana, dat net naar de Serie B was gedegradeerd, onder zijn hoede. Ancelotti loodste zijn team naar de vierde plaats en dwong zo de promotie naar de Serie A af. Georges Grün zou de club het jaar daarop komen versterken, maar zijn succesvol debuut als hoofdtrainer leverde Ancelotti in 1996 een terugkeer naar zijn ex-club Parma op. Ancelotti, die Nevio Scala daar opvolgde, kreeg er spelers als Lilian Thuram, Fabio Cannavaro, Mario Stanić, Dino Baggio, Gianluigi Buffon en Hernán Crespo onder zijn hoede. Onder leiding van Ancelotti werd Parma voor het eerst in zijn geschiedenis vicekampioen. De club wist zich ook te plaatsen voor de Champions League. Het werd uiteindelijk in de groepsfase uitgeschakeld. In de Italiaanse beker werd Parma in de halve finale op basis van het aantal gescoorde uitdoelpunten uitgeschakeld door AC Milan. Een seizoen later zakte Parma in de Serie A terug naar de vijfde plaats. Parma was echter té ambitieus en Ancelotti voelde dat de bank waar hij opzat maar erg wankel was. Van voorzitter Stefano Tanzi moest hij na dat seizoen vertrekken.

 

In februari 1999 volgde hij Marcello Lippi op bij Juventus. Maar hoewel hij er relatief succesvol was, klikte het nooit met de fans. Omdat Juventus voor het tweede jaar op rij teleurstelde in Europa, werd besloten om de samenwerking met Ancelotti, die in 2001 nochtans werd uitgeroepen tot trainer van het jaar, stop te zetten. Marcelo Lippi keerde vervolgens terug als hoofdcoach en Ancelotti zou naar de club van zijn hart terugkeren. AC Milan!

 

Forza Milan!

 

Het hoofdstuk Milan bestrijkt een groot en belangrijk deel van zowel het leven van Ancelotti als dit boek. Hij beschrijft hoe hij nooit meer de fout zou maken om een goede speler uit de basis te zetten door te kiezen voor een systeem waarin al zijn goede spelers zouden renderen. Andrea Pirlo had vista, techniek en een gave passing ,maar hij rendeerde niet in een 4-4-2. Ancelotti paste zijn veldbezetting aan en zijn befaamd kerstboomsysteem was geboren.

 

Tal van anekdotes over zijn Milanperiode kom je te weten. Zo heeft hij het over de viering van een Champions Leaguetitel met Milan op een golfplein. Iedereen was dronken maar had toch nog het fatsoen om zijn schoenen uit te doen op het golfplein. Zo niet Rino Gattuso die zowat het halve golfterrein omploegde.

 

Of Kaladze die al ruim op voorhand aan het aftellen was voor de verjaardag van Gattuso en op de dag zelf de verjaardag van de vice-aanvoerder ‘vergat’ waardoor deze de Georgiër over heel Milanello achtervolgde.

 

De Italiaan wordt nog steeds erg gerespecteerd bij al zijn ploegen waar hij ooit aan de slag is geweest.  In het boek blijkt ook dat hij enorm geliefd is bij zijn (ex-)spelers. Getuige daarvan de ontboezeming die Zlaten zich onlangs deed vallen dat als hij eerder met Ancelotti had samengewerkt  deze zonder twijfel een heel hoofdstuk in Zlatans biografie had gekregen. Zo graag werkte Zlatan – toch niet de simpelste – onder Ancelotti. Het tekent de band die deze charismatische trainer met zijn (top)spelers ontwikkelt en onderhoudt.

 

Het boek heeft het vooral over Carlo’s succesperiode bij AC Milan. Niet verwonderlijk als je weet dat hij met een behoorlijk bejaard elftal toch twee – bijna drie, remember Liverpool in Istanboel - Champions League-overwinningen binnenrijft.

 

Auteur: Carlo Ancelotti & Alessandro Alciato

Uitgeverij: Xander Uitgevers

ISBN: 9789401605793 (paperback)

Prijs: 19.99 €

Pagina’s: 255

Publicatiedatum: 08/2016