Daar is 'm! Daar is 'm!

 

Waarom siert sluipschutter Erwin Vandenbergh de kaft van 'Daar is 'm! Daar is 'm!'? Tussen 1974 en 2002 beslist de FIFA dat de winnaar van het vorige WK voortaan als eerste het strijdperk betreedt. In 1982 nemen daarom negen Argentijnse oud-wereldkampioenen - aangevuld met supertalent Diego Maradonna en Ramón Díaz - het in het mythische Camp Nou op tegen elf gemotiveerde Rode Duivels. In de 62ste minuut zwiept Franky Vercauteren een voor hem kenmerkende banaanvoorzet vanaf links over en vooral tussen de Argentijnse verdediging. Erwin Vandenbergh controleert hemeltergend traag de bal en mikt hem dan mooi in het linkerbenedenhoekje. ‘Daar is 'm! Daar is 'm! Gooooooooooaaaaaaaaaaal!’ brult een uitzinnige Rik De Saedeleer één van zijn vele kenmerkende uitspraken menig Vlaams huiskamer binnen. Het is één van de vele goedgekozen momenten die worden beschreven in het boek.

 

Een leuk weetje voor de voetbalquizzers onder ons: tussen 1974 en 2002 kon de titelverdediger van het WK slechts twee van de acht openingswedstrijden winnen. De regerende wereldkampioen verloor voor het eerst in 1982 maar ook in 1990 en 2002 zorgden respectievelijk Kameroener Francois Omam-Biyik en Senegalees Papa Boupa Diop ervoor dat de toen heersende wereldkampioen al in de openingswedstrijd in het zand beet. De wiskundeknobbels onder ons rekenen in een wip uit dat er ook drie gelijke spelen tussen die acht openingswedstrijden zaten.

 

Memorabele momenten

 

Iedereen die de langgerekte oerkreet van De Saedeleer bewust meemaakte, weet ongetwijfeld nog waar hij zich bevond op dat moment. Net zoals elke voetbalfan zich ook nog voor de geest kan halen waar hij was toen Leo Van der Elst de beslissende strafschop tegen Spanje bijna door de netten ramde in 1986. Of toen Nico Claesen en Raphaël Quaranta het Vitosha Sofia-mirakel voltrokken in 1989, of toen Preud’homme de Nederlanders in zijn eentje tegenhield in 1994. Daar is 'm! Daar is 'm! bundelde, naar aanleiding van 100 jaar radio, de 100 meest memorabele momenten uit de geschiedenis van het Belgisch voetbal.

 

Het is slechts één van de vele gedenkwaardige voetbalmomenten die in dit door Thijs Delrue opgestelde boek worden opgerakeld. Met de keuzes die De Koperen Kogel  - het pseudoniem waaronder Delrue spitsvondige columns schrijft - maakte is er hoegenaamd niets mis. Voetbal- en sportfanaten kan ik zijn website warm aanbevelen. Als een supersub kijkt hij eerst toe, om daarna spits en gebald raak te schieten met bedenkingen, meningen of nostalgische mijmeringen over voetbal en andere sporten. Altijd raak en gevat, maar nooit met een in vitriool gedoopte pen. Waarom het ene voetbalmoment wel en het andere niet is louter het aanvoelen van de auteur. Kiezen is altijd een beetje verliezen. Het spreekt wel voor Delrue dat niet alleen de mooie momenten aan bod komen, maar ook enkele memorabele dieptepunten. Een kapper uit Montpellier, gedopeerde Bulgaren en het Weserstadion speelden allemaal een – niet zo mooie - rol in het Belgische voetbal. Welke? Dat komt u logischerwijs te weten tijdens het lezen van 'Daar is ‘m! Daar is ‘m!'.

 

Radiostemmen

 

Als toemaatje hoort er bij elk beschreven voetbalmoment een audiofragment. Bij het boek zitten namelijk twee cd’s met authentieke interviews of verslagen van onder andere Rik De Saedeleer, Jan Wauters of Jos Willems (legendarische Westerlo-momenten in ‘t Kuipje!) die aan elkaar gepraat worden door de huidige voetbalstem van Radio 1 –en toch ook wel de énige kroonprins van De Saedeleer- Peter Vandenbempt. Met andere woorden, een ideaal naslagwerk om te lezen of om naar te luisteren en zo (lang) vervlogen tijden weer tot leven te brengen.

 

Het boek is in 2014 verschenen, maar is allerminst gedateerd te noemen. Denk je met weemoed terug aan de tijd dat de Belgische ploegen nog écht een woordje meespraken op het Europese toneel of wil je nu toch wel eens weten wat die Trofee Jules Pappaert exact inhoudt? Dan is dit boek ideaal om samen mét de originele matchcommentatoren van toen een tripje terug in de tijd te ondernemen. Voor de prijs moet u het trouwens ook niet laten, via deze link kan u het boek voor een sportief prijsje op de kop tikken.

 

Quizvraagje

 

Het Club Brugge van Christoph Daum dat in 2011 prat ging op discipline en een fantastische wedstrijdmentaliteit krijgt een lemma in 'Daar is ‘m! Daar is ‘m!'. Club realiseerde in zijn 250ste Europese wedstrijd een waar mirakel van Maribor. Het zette in Slovenië een scheve situatie in een kwartiertje recht. Van 3-0 naar 3-4 in 15 minuten. Weet u nog wie de drie doelpuntenmakers waren in Belgische loondienst? Als u het fragment (her)beluistert met het originele matchcommentaar vergeet u dat vast nooit meer!

 

Auteur: Thijs Delrue
Uitgeverij: Uitgeverij Lannoo
Paperback
EAN: 9789401417433
Prijs: € 14.99
Publicatiedatum: 03/06/2014