Hard Gras is een Nederlands literair voetbaltijdschrift zoals we dat in Vlaanderen niet kennen. Het eerste deel werd al in september 1994 uitgebracht. Af en toe waagt de redactie zich aan een soort van special. Deze editie over grote kleine spelers is er zo eentje en kon ik onlangs tweedehands (uit 2002) op de kop tikken voor een zacht prijsje.

 

 

Maximum 1m69 

 

 

In de special over grote kleine spelers die 1m69 of minder meten, zijn er naast de korte biografietjes - gemiddeld elf regels – van magische voetbaldwergen à la Romario, Rui Barros en Manus Vrauwdreunt ook vier grotere verhalen te lezen over de kleine mannetjes in de voetbalgeschiedenis: Mysterious Dwarfs, Javier Saviola is Maradonna niet, Alleen Manus mocht roken in de rust en Heintje.

 

 

 

Deze leuke literaire zijsprongetjes maken het boek heel leuk om te lezen. Vooral het verhaal over Saviola, de zoveelste opvolger van El Diego die de hoge verwachtingen niet kon inlossen na een veelbelovend gebied, is heel treffend geschreven.

 

 

 

Maradonna, Garrincha, Romario en andere leuke voetballende lilliputters passeren in de komische korte biografietjes. Zo wordt over Pierre Littbarski het volgende geschreven: : 'Kwam eerlijk gemeten dik boven de 1,70 meter uit. Werd gered door de kromming van zijn benen'. Hoewel uitgegeven in 2002 nog steeds de moeite waard om te lezen.

 

Mis de paniniquiz over 'grote' kleine spelers niet!

 

 

 

Auteur: Arthur van den Boogaard, Hugo Borst, Jimmy Burns, Patrick van der Gronde, Jop van Kempen, Simon Kuper, Pim van Nunen en Harry van Wijnen.

 

Uitgeverij: Veen

 

Paperback

 

ISBN: 9789020406146

 

Prijs: 8.75€

 

Pagina’s: 127

 

Publicatiedatum: 06/2002