Er is maar weinig dat ik niet onthou als het met voetbal te maken heeft. Hoe heet bijvoorbeeld de scheidsrechter die in 1966 het derde en beslissende doelpunt van de Engelsen goedkeurde en hen zo aardig op weg hielp naar hun eerste én enige wereldtitel? Makkie!

 

Dat is de Zwitser Gottfried Dienst die  op slag wereldberoemd werd door deze dubieuze beslissing. Dubieus, want hoewel de computertechnologie vandaag erg ver gevorderd is, kan zelfs het meest geëvolueerde Hawk Eye-systeem nog geen uitsluitsel geven over de geldigheid van het doelpunt. De Zwitserse spelleider stoelde de - tot op vandaag nog altijd gecontesteerde - beslissing op zijn gretig naar de middencirkel zwaaiende grensrechter.

 

Over die grensrechter kan ik u ook nog het een en ander vertellen. De man heette Tofiq Bahramov en kwam uit Azerbeidzjan. De Azeri’s zijn nog steeds enorm trots op hun al dan niet blunderende grensrechter; het is ook zowat het enige vermeldenswaardige dat een Azeri ooit op een wereldbeker heeft gepresteerd. Toen Tofiq in ’93 overleed, werd het Azerbeidzjaanse nationale stadion in Baku prompt naar hem vernoemd. Dat stadion was trouwens de thuishaven van FK Qarabag, de ploeg van ex-Anderlechtspeler - mét roze pet - Reynaldo.

 

Hoe het komt dat ik zo’n triviale dingen over voetbal uit de jaren ’60 weet terwijl mijn ouders toen nog verwekt moesten worden? Ik lees wel eens een boek over voetbal. Dat is een eufemisme. Ik lees enorm veel boeken over voetbal, en graag zelfs! Dat is dan ook de reden voor het ontstaan van deze website. Op mijn speurtocht naar interessante voetbalboeken kwam ik weinig sites tegen die een voetbalboek écht recenseerden. Niet zelden typte men gewoon de achterflap van het boek over. Een échte méning over het boek kwam ik zelden te weten. Deze website is een poging om die leemte op het toch al overvolle wereldwijde web op te vullen. Hopelijk slaag ik daarin!